Ανεπάρκεια-Στένωση βαλβίδων

Σωτήριος Δ. Μωραΐτης

χΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΟΣ/ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ανεπάρκεια- Στένωση Βαλβίδων

Δυσλειτουργίες Βαλβίδων

Οι καρδιακές βαλβίδες μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα είτε λόγω φλεγμονών, ρευματικής νόσου ή φυσιολογικής φθοράς με την ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι βλάβες υπάρχουν από τη γέννηση (συγγενείς). Οι βαλβίδες αποτελούνται από λεπτούς ιστούς που ονομάζονται γλωχίνες. Όταν αυτοί οι ιστοί πάθουν βλάβη, μπορεί να σκληρύνουν και να παχύνουν εξαιτίας ασβεστωμένων εναποθέσεων ή ουλών, κάτι που περιορίζει την κινητικότητά τους και δυσκολεύει το άνοιγμά τους. Άλλες φορές γίνονται πιο λεπτοί και αδύναμοι, με αποτέλεσμα να μην κλείνουν σωστά και να υπάρχει διαρροή αίματος.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι προβλημάτων στις βαλβίδες:

  • Στένωση: όταν η βαλβίδα δεν ανοίγει καλά και το αίμα περνά με δυσκολία.

  • Ανεπάρκεια: όταν η βαλβίδα δεν κλείνει σωστά, με αποτέλεσμα το αίμα να γυρίζει πίσω, αντί να κινείται μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση

Συμπτώματα βαλβιδοπάθειας

Τα συμπτώματα από τις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων συνήθως εμφανίζονται αρκετά αργότερα από την έναρξη της βλάβης. Επειδή η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα, καταπονείται περισσότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εύκολη κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και με μικρότερη προσπάθεια ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν:

  • Αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός), ιδιαίτερα όταν ο αριστερός κόλπος διατείνεται υπερβολικά, όπως συμβαίνει στη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας.

  • Ζάλη ή λιποθυμικά επεισόδια, που μπορεί να οφείλονται στη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, όπως στη στένωση της αορτικής βαλβίδας.

Θεραπεία- Βαλβιδοπάθειας

Το αν μπορεί να γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση μιας καρδιακής βαλβίδας εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η βλάβη.

  • Μιτροειδής βαλβίδα: Στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας (όταν δεν κλείνει σωστά), γίνεται επιδιόρθωση. Αν υπάρχει στένωση, δηλαδή αν δεν ανοίγει καλά, συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση.

  • Αορτική βαλβίδα: Τις περισσότερες φορές γίνεται αντικατάσταση, καθώς η επιδιόρθωση δεν είναι πάντα εφικτή.

Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει με δύο τύπους βαλβίδων:

  1. Βιολογική (ιστική) βαλβίδα: Κατασκευάζεται από ζωικό ιστό (όπως από αγελάδα ή χοίρο). Δεν απαιτεί μακροχρόνια λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, αλλά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις μηχανικές.

  2. Μηχανική βαλβίδα: Είναι φτιαγμένη από ειδικά υλικά και μέταλλο, και διαρκεί συνήθως για όλη τη ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, απαιτεί δια βίου χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων.

Φωτογραφίες που απεικονίζουν την τεχνική αντικατάστασης βαλβίδας.

Χειρουργός Θώρακος/Καρδιοχειρουργός

Σωτήριος Δ. Μωραΐτης

MD, MSc, PhD, MBA, FACS, FEBTS